Maandag 24 maart vond om 19.00 uur het eerste deel plaats van de door Ulvenhout Vitaal georganiseerde reeks bijeenkomsten 'Senioren zelf aan zet'.
Bewustwording
Maandag 24 maart 19.00 uur. De Pekhoeve vult zich met bijna 80 mensen, veelal ouderen boven de 70 jaar, maar gelukkig ook een aantal 'jongeren' die met hun ouders meekwamen. Daarnaast waren er zorgprofessionals, een huisarts en een vertegenwoordiger vanuit de Bredaase politiek. Allen zijn afgekomen op de uitnodiging van Ulvenhout Vitaal voor de eerste thema-avond van 'Senioren Zelf aan zet', met als onderwerp Bewustwording.
Myke Voorsluis, van Senioren Brabant-Zeeland, opende de avond met de reactie van vele ouderen: “We willen niet graag over morgen nadenken.” “Het gaat nu toch goed?”, en: “We zien dan wel.” Dit zijn antwoorden die je krijgt als je vraagt: “Heb je al nagedacht over als er iets gebeurt?" Ziekte, invaliditeit, dementie of overlijden van partner? Daar wil je liever niet over nadenken en schuif je het dus het liefst voor je uit.
Na deze inleiding laat zij met harde cijfers zien wat ons te wachten staat. Denk bijvoorbeeld aan de toenemende vergrijzing, we worden immers gemiddeld steeds ouder, en de drastisch teruglopende zorg voor ouderen.
Vragen
Na de pauze gaf Myke twee casussen, die in groepen van 6 tot 8 deelnemers besproken werden. Beide waren zo realistisch dat, zonder uitzondering, iedereen aan de gang ging om te kijken wat voor oplossingen er mogelijk zouden zijn. Dat was overigens een mooie opstap voor de 2 komende bijeenkomsten, WONEN en ZORG.
Casus 1 ging over een alleenstaande man die een ongeluk kreeg en enige tijd hulpbehoevend werd. Heel lastig, maar met hulp van buren en vrienden was het leven draagbaar en kon hij blijven wonen.
De tweede casus sprak iedereen nog meer aan. Zo realistisch. De partner werd dement en ja: dan verandert er veel. Als je je dan realiseert dat dementie volksziekte nr. 1 is; 1 op de 3 vrouwen gaat het krijgen, en 1 op de 7 mannen.
Iedereen ging driftig aan de slag met antwoorden te vinden op de volgende vragen.
- Op wie kunnen ze terugvallen: familie, buurt, instanties?
- Welke ondersteuning is er mogelijk: zowel voor haar als voor hem?
- Welke zorg is beschikbaar?
- Kunnen we hier wel blijven wonen? Hoelang? En zo niet, wat dan?
- Wat moet ik daarvoor eigenlijk doen?
- Waar kan ik terecht met mijn vragen?
- Hoe zou het voor u zijn als het uw partner het overkomt?, en
- Heeft u antwoorden op al die vragen?
- Welke afwegingen maakt u?
- Wat zou voor u als mantelzorger belangrijk zijn?
Daar kwam niemand echt uit. Dat was ook niet de bedoeling; daarvoor zijn de andere twee bijeenkomsten, en dan nog...
Heel duidelijk werd wel dat mantelzorg en vooral goede sociale contacten heel belangrijk zijn om hulp te (durven) vragen. Die moet je nu opbouwen, of mogelijk heb je die gelukkig al. Dan moet je die goed onderhouden.
Praat vandaag over morgen
Iedereen was na de bijeenkomst ervan doordrongen dat 'Praat vandaag over morgen' en 'Later begint nu' voor iedere oudere geldt. Juist nu je nog gezond bent.
Best wel frustrerend zo’n avond, maar wel heel erg goed dat Ulvenhout Vitaal deze organiseert. Er is veel mogelijk, maar je moet er wel nu aan beginnen nu je (nog) fit bent.
Helaas, oud worden we allemaal. Het liefst nu nog niet en pas veel later. De avond was niet leuk, wel interessant en vooral heel erg nuttig. En dat zal voor de komende twee bijeenkomsten ook zo zijn. De presentatie en de casussen worden gepubliceerd op de website van Ulvenhout Vitaal.
Volgende bijeenkomsten en aanmelden
De volgende bijeenkomsten van 'Senioren zelf aan zet' zijn:
- donderdagavond 24 april: WONEN (19.00 - 21.30 uur);
- vrijdagmiddag 9 mei: ZORG (13.30 - 16.30 uur).
Meldt u zich aan bij kboulenhout@gmail.com of info@damescollectief.nl.
.jpg)
