Betaald parkeren in Ulvenhout: depooU komt dichterbij!

01 april 2025     Tekst: depooU

Parkeren voor depooUIn navolging van de succesvolle dorpsbijeenkomst op 27 maart jl. heeft de gemeente Breda enthousiast ingestemd met een bijzondere samenwerking: betaald parkeren in Ulvenhout! Dit biedt een unieke kans voor depooU.

Biljartkampioenschappen in stijl afgesloten

01 april 2025     Tekst: Commissie Driebanden Ulvenhout / P. Oedel - Foto's: Toon Aarts / Ad Martens

Winnaar Hoofdklasse DriebandenVrijdag 28 maart werden in de goed gevulde Taveerne van Jeugdland de laatste twee finales gespeeld van de 42e editie van de Driebanden Kampioenschappen van Ulvenhout.

Dorpsraad Ulvenhout: Ades Joaquin

01 april 2025     Tekst en foto: Dorpsraad Ulvenhout / Ades Joaquin

Ades JoaquinIk ben Ades Joaquin, 42 jaren oud, en samenwonend in Ulvenhout. Sinds 2023 woonachtig in dit prachtige dorp, waarna ik in 2024 lid werd van de Dorpsraad.

Omloop van Breda en Galder op 13 april

31 maart 2025     Tekst en foto: Jan Scheepers

Organisatie Omloop Breda en GalderDe Omloop van Breda en Galder op 13 april is het eerste Brabantse wielersportevenement in Nederlandse Toekomstcup.


Op zondag 13 april wordt de klassieker Parijs-Roubaix gereden. Dat vindt Wieler Vereniging Breda een mooie datum om een eveneens uitdagende omloop te organiseren, die de naam ‘Schaap Logistics Omloop van Breda en Galder’ heeft gekregen. De omloop is voor de nationale wielertalenten van 15-18 jaar. De WV Breda vertelt wat er staat te gebeuren. We praten met voorzitter Ries van den Biggelaar, secretaris José Huijbregts en hoofdcoördinator John Roks. Hun ambitie ligt hoog. Dit moet ook een klassieker gaan worden.

 

Toekomstcup

De Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) is de overkoepelende bond van en voor de wielersport in Nederland. Zij heeft de afgelopen jaren een andere opzet gemaakt voor de wedstrijden van de wielertalenten van 15-18 jaar, ondermeer vanwege de verminderde politie-inzet. In 2023 werd gestart met de landelijke Toekomstcup, waarbij de wedstrijden worden gehouden op afgesloten omlopen. Daarbij is dan geen politie nodig.

 

Brabants eerste

Er zijn jaarlijks 10 van deze omlopen in Nederland voor de aanstormende jeugd. Ries: “Dit is echt serieus. Wie als junior de meeste punten behaalt, kan een plek in een opleidingsteam van de professionele wielerploegen tegemoet zien.”
Er was nog geen omloop in Brabant. De KNWU had al diverse verenigingen in Brabant gevraagd. Voorzitter Ries en secretaris José van de WV Breda hadden daar wel oren naar. Ervaren wedstrijdcoördinator John Roks zag daarmee ook een droom uitkomen. “Een oude rot in het vak”, volgens Ries.

 

Parcours Omloop Breda en GalderParcours

De route is 8,9 kilometer en gaat door het buitengebied van Breda, Rijsbergen en Galder en door de kom van Galder, over de wegen: Galderseweg, Moerstraat, Nieuw-Ginnekensebaan, De Breebroeken, Hazeldonksestraat, Ballemanseweg en terug naar Galderseweg.

 

Ries en John leggen uit dat de nieuwe Omloop van Breda en Galder echt iets toevoegt. De grootte van de route en de variatie zijn uniek. Er zitten twee hellingen in, lange rechte stukken en een 360 graden bocht. Ook is er een strook van 800 meter kasseien. Een duidelijke parallel met Parijs-Roubaix. Insteek is om de Omloop jaarlijks te blijven organiseren op dezelfde datum als die klassieker.


Het startpunt is op de Galderseweg, nabij café ‘t Hemeltje. Dorpshuis De Leeuwerik wordt gebruikt als centraal punt voor de wielrenners en de ondersteuning. Café ’t Hemeltje is ook open. Op schermen kan daar later naar Parijs-Roubaix worden gekeken. Vanaf De Leeuwerik tot de finish worden luidsprekers geplaatst, om de wedstrijden live te kunnen volgen met verslag vanuit de koers.

 

Poster Omloop Breda en GalderTijdschema

10:00 Junioren (17-18 jaar) vrouwen 62 km
12:00 Nieuwelingen (15-16 jaar) vrouwen 53 km
13.45 Nieuwelingen (15-16 jaar) mannen 62 km
15:45 Junioren (17-18 jaar) mannen 80 km

 

Bereikbaarheid

Het parcours sluit een deel van Galder af. Er is kruisend verkeer mogelijk via de Sint Jacobsstraat vanaf de zuid-kant, en via de Kerselseweg-Rijsbergsebaan. De kruisingen zijn per ronde maximaal 10 minuten dicht om de wielrenners door te laten.

 

Organisatie

Bij het organiseren van de Omloop komt heel wat kijken. John heeft een gedetailleerd plan uitgewerkt. Er zijn veel vrijwilligers op de been, ruim 50. Denk daarbij aan EHBO-ers, motards en verkeersregelaars. Ries geeft aan dat het organiseren zonder hoofdsponsoren zeker niet mogelijk zou zijn. Verder ervaart de organisatie een fijne samenwerking met lokale boeren die goed meedenken in mogelijkheden.

 

Spectaculair

Totaal doen zo’n 400 wielrenners mee. Die komen met auto’s en aanhang. Ook is de top van Nederland op wielrengebied te verwachten. Zij willen graag de toekomstige kampioenen zien. Ries: “Er wordt serieus hard gereden, gemiddeld 40 km per uur en omlaag tot wel 60. Het is zeker spectaculair om te gaan kijken”. Zijn beide zonen zijn geselecteerd om mee te mogen rijden.
De historische ronde van Galder is voor het laatst in 1987 gereden. Er komt nu iets heel moois voor terug met jeugdtalenten.

 

 

Terug Schrijf reactie

Klik op advertenties voor meer info

Er zijn geen berichten aanwezig

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 


 


 

 Andes

 


 

Er zijn geen berichten aanwezig
^ Naar boven