De Mgr. Van Hooijdonkstraat is een mooie brede straat die is ontstaan in de laatste vijftiger jaren van de vorige eeuw, toen de huizen in het project Markdal werden gebouwd. Daarvoor was het een zandpad dat liep vanaf de Dorpstraat naar het bruggetje over de Mark en de Reeptiend. Waar nu het huidige shotveldje ligt, was vroeger het voetbalveld van U.V.V.
Een soortgelijk zandpad liep vanaf de Dorpstraat door de huidige Laurentiusstraat slingerend
naar het bruggetje. Deze paden werden veel gebruikt door fietsers en voetgangers naar de Galderseweg. Het huidige Sulkerpad is een onderdeel van de vroegere zandpaden.
Links na het bruggetje lag de boerderij van de familie Smeekens. Deze boerderij is nu Landgoed Nuwenhuys, een prachtige gerestaureerde boerderij met dagbesteding voor mensen met en zonder beperking.
Zoals meerdere straten in Ulvenhout is de Mgr. van Hooijdonkstraat vernoemd naar een priester die belangrijk is geweest voor ons dorp. Archivaris Dr. F.A. Brekelmans schreef in 1965 in het jaarboek 18 van de gemeente Breda over Bisschop van Hooijdonk.
Mgr. J. van Hooijdonk
Deze monseigneur is in Ulvenhout geboren en gedoopt in de schuurkerk .Zijn ouders trouwden in 1776 en betrokken een boerderij aan de Strijbeekseweg 27 in het buurtschap Notsel. Tot voor kort woonde in dit pand nog een ver familielid, Martinus van Hooydonk.
In dit huwelijk werden zes kinderen geboren: twee dochters en vier zonen. De latere bisschop was de vierde in het gezin. Slechts twee uit dit gezin trouwden op latere leeftijd. De oude Van Hooijdonk was een belangrijk figuur in de toenmalige gemeente. Hij was o.a. kerkmeester in Ulvenhout. Toen hij in 1820 stierf, was hij viceburgemeester.
Joannes werd in 1782 in het gehucht Notsel geboren en woonde tot 1799 thuis bij zijn ouders. Vanaf 1800 volgde hij de Latijnseschool in Oosterhout. In 1808 werd hij in Amsterdam priester gewijd. In 1809 werd hij professor op het groot seminarie Ypelaar.
In 1817 werd het groot seminarie overgebracht naar Bovendonk in Hoeven, waar hij president werd. Na het herstel van de hiërachie werd hij de eerste bisschop van Breda. In 1868 is hij in Hoeven overleden.
Fam. Van Hooijdonk
De nakomelingen van de broer van Joannes zijn in de Ulvenhoutse gemeenschap nog steeds op allerlei gebied aanwezig. In het begin van de jaren 1900 vestigde Martinus zich in de boerderij aan de Strijbeekseweg 27. Jan van Hooijdonk ging naar de Rakens in een boerderij uit 1846. Zijn kleindochter woont nog steeds in de prachtige gerestaureerde boerderij.
Aan de Chaamseweg bouwde Janus een boerderij. Aan dezelfde weg hebben broer Willem en zus Kaatje tot hun dood gewoond. Zoon Kees trouwde met Marie Claassen en zij begonnen een kruidenierswinkel en taxibedrijf aan de Dorpstraat. De huidige generatie heeft zich verspreid over verschillende plaatsen. Meest bekend tot op de dag van vandaag met een van Hooijdonk aan het roer waren meubelzaak de Eiken Schuur en garage Van Hooijdonk.
Zo zien we waar een straatnaam toe kan leiden, heel ver in de historie.
Peer van’t Gatbroek
Gearchiveerde Mijmeringen vind je hier