Lever uw eigen nieuwsbericht aan
Foto: Robert Roijackers
Geef a.u.b. uw e-mailadres in, dan sturen wij u een link
waarmee u een nieuw wachtwoord kunt invoeren.
22 januari 2025 Tekst: Redactie / Jac van Gils - Foto:
De Parochie van de Heilige Familie bestaat naast Ulvenhout uit de gemeenschappen Bavel en 't Ginneken (red.). Op 2 februari 2025, daags na haar feestdag, wordt in Bavel extra aandacht geschonken aan de Heilige Brigida van Kildare. Zij was de patrones van de oudste kerken in Bavel en we treffen haar naam en beeltenis nog op vele plaatsen in Bavel aan.
Wij nodigen u van harte uit om deel te nemen aan de Eucharistieviering op zondag 2 februari 2025 om 9.30 uur ter gelegenheid van Maria Lichtmis, waarin ook Brigida herdacht wordt.
Haar relikwie zal op het altaar getoond worden en na de mis gaan we in processie naar het tegenoverliggende oude kerkhof, waar tussen de 15e en 19e eeuw de Brigidakerk stond.
Het kerkhof zal vanaf die dag Brigidakerkhof heten en het Brigidabeeld, dat op verschillende plaatsen in Bavel gestaan heeft en nu dankzij vele giften gerestaureerd is, wordt daar onthuld op de plaats van het priesterkoor in de vroegere Brigidakerk. Wethouder Jeroen Bruijns verleent daaraan zijn medewerking.
Pastoor Lars Peetam zal het beeld op de nieuwe plaats inzegenen. Het Brigidakoor en zangers van het Gregoriaans koor luisteren de plechtigheid op. Aansluitend zal om 11:00 uur in dorpshuis ’t Klooster onder het genot van koffie of thee een lezing, ondersteund met foto’s en ander beeldmateriaal, van ongeveer één uur gegeven worden onder de titel 'Brigida Belicht'.
De Ierse Brigida, die leefde van 453 tot 524, heeft zelf nooit een stap gezet op het Europese vasteland. Hoe heeft haar verering zich dan toch op zovele plekken hier verspreid? Ook bij ons in de Lage Landen heeft zij de eeuwen overleefd.
In deze presentatie geeft mw. Catharina Eijs (Nederland) met medewerking van dhr. Francis Peeters (Vlaanderen) een beeld van haar afkomst en levensverhaal, haar voorchristelijke/Keltische wortels, haar verering in Ierland en elders in Vlaanderen en Nederland tot aan Bavel aan toe. Waar staat zij voor en wat kan haar betekenis zijn in onze tijd?