Winterwandeling voor KWF

15 januari 2025     Tekst en foto: Esther Vissers

De Spaaklopers en Jo met de Banjo De Spaaklopers en Jo met de Banjo hebben de handen ineen geslagen. Samen organiseren zij 26 januari een Winterwandeling voor het KWF.

Eerste volle week met sterk spel

14 januari 2025     Tekst: Jan. D. Oedel - Foto's: Cees van Miert

DriebandentoernooiDe eerste volle week van het driebandentoernooi zit er alweer op.

Vreemde vogel

14 januari 2025     Tekst en foto: Kees den Bieman

KokardezaagbekKees den Bieman stuurde ons n.a.v. de Dorpskiek van 7 januari jl. niet alleen de naam van de vogel op de foto, maar vertelt er vandaag ook wat meer over. 

Vreemde vogel

14 januari 2025     Tekst en foto: Kees den Bieman

KokardezaagbekKees den Bieman stuurde ons n.a.v. de Dorpskiek van 7 januari jl. niet alleen de naam van de vogel op de foto, maar vertelt er vandaag ook wat meer over.

 

De 'vreemde' vogel in het Markdal is een kokardezaagbek. Herkenbaar aan de karakteristieke grote witte vlek aan de zijkant van de kop die ver naar achteren reikt. Plus de streping aan de zijkant. Door die witte vlek wordt deze soort door sommigen verward met het vrouwtje van een andere eendensoort: het nonnetje. De kokardezaagbek wordt ook wel kuifzaagbek genoemd omdat zowel de mannetjes als de vrouwtjes een kuif hebben die ze rechtop kunnen opzetten.

 

Het is een Noord-Amerikaanse soort. Hij leeft van vis en kreeftjes, die wordt gevangen door vanaf het wateroppervlakte onder water te duiken. In de Mark zitten voldoende kleine visjes voor deze eend. Kokardezaagbekken komen in Noord Amerika vooral voor op kleine meren en plassen. De kokardezaagbek is een trekvogel.

 

De kokardezaagbek wordt tegenwoordig als een exoot beschouwd uit Nood-Amerika. Tot 2023 stond deze soort op de officiële lijst van inheems soorten maar bij nadere analyse bleek het vooral om ontsnapte exemplaren uit vogelparken ed te gaan. Daarom heeft de CDNA (De Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna, ja in Nederland ‘commissie-land’ bestaat ook hier een orgaan voor) besloten de soort van de lijst af te voeren.

 

Sinds 2010 zijn er in ons land meer dan 3500 goedgekeurde waarnemingen van de kokardezaagbek. In bijna alle maanden wordt deze soort wel waargenomen. Je kunt deze soort in vrijwel heel Nederland vinden, maar in Brabant is het aantal waarnemingen beperkt. Vermoed wordt dat de kokardezaagbek misschien in ons land ook wel tot broeden komt. Deze eend broedt in holen in bomen met nesten soms wel acht meter boven de grond. De kuikens worden door hun moeder grootgebracht.

 

Vooral de mannetjes van deze eend zijn mooi getekend.

Terug Schrijf reactie

Klik op advertenties voor meer info

Dinerconcert Ulvenhart 30 jan 2025

Ulvenhart DinerConcert 30 jan 2025

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 


 

 

 


 

 Andes

 


 

Draag jij ook bij aan het cadeau voor 750 jaar Ulvenhout?

Draag jij ook bij aan het cadeau

voor 750 jaar Ulvenhout? 

 

Draag jij ook bij aan het cadeau voor 750 jaar Ulvenhout?

^ Naar boven