Winterwandeling voor KWF

15 januari 2025     Tekst en foto: Esther Vissers

De Spaaklopers en Jo met de Banjo De Spaaklopers en Jo met de Banjo hebben de handen ineen geslagen. Samen organiseren zij 26 januari een Winterwandeling voor het KWF.

Eerste volle week met sterk spel

14 januari 2025     Tekst: Jan. D. Oedel - Foto's: Cees van Miert

DriebandentoernooiDe eerste volle week van het driebandentoernooi zit er alweer op.

Vreemde vogel

14 januari 2025     Tekst en foto: Kees den Bieman

KokardezaagbekKees den Bieman stuurde ons n.a.v. de Dorpskiek van 7 januari jl. niet alleen de naam van de vogel op de foto, maar vertelt er vandaag ook wat meer over. 

HELP! Een Rode Amerikaanse Rivierkreeft!

09 augustus 2024     Joop van Riet en Dorine Verheijden-Lels

Rode Amerikaanse Rivierkreeft - foto Bert van Halteren

Foto: Bert van Halteren

 

"Gesignaleerd in mijn tuin: Amerikaanse Rode Rivierkreeft!" schreef een wijkgenoot op de buurt-app. Ik schrok me een hoedje van dat zwarte beest met die vurige poten. "Wat moet je daarmee doen?" vroeg ze. "Vangen en in de pan gooien. Heerlijk!" reageerde een buurvrouw.

 

"Op foto’s ziet de kreeft er inderdaad angstaanjagend uit met zijn rode scharen. Daarom maar eens even googelen wat voor vlees we hier in de kuip hebben en of er problemen zijn met deze ‘exoot’ uit Amerika", dacht ik.

 

Meer ven in Mastbos - Bossen worden weer natter - zoals van oorsprongWat bleek: “Omdat de Europese (inheemse) rivierkreeft door een combinatie van overbevissing, watervervuiling, kanalisatie van beken en rivieren, maar vooral door de uitbraak van de kreeftenpest vrijwel volledig uit Nederland verdwenen is, zijn, ter compensatie, Amerikaanse kreeftensoorten naar ons land gehaald". Door wie is niet geheel duidelijk, maar waarschijnlijk vis -en kreeftliefhebbers. De nieuwe soorten verspreiden zich razendsnel en zetten de onderwaternatuur op zijn kop.

 

We hebben in West Brabant te maken met maar liefst zes verschillende soorten en bovendien de Chinese evenals Japanse wolhandkrabben. Vooreerst is belangrijk te weten dat het om nieuwkomers gaat, die in principe geen natuurlijke vijand hebben en dus naar believen zich vermeerderen. Al plantenetend woelen ze de bodem om en dat kan leiden tot vertroebeling van het water met als gevolg afsterven van de watervegetatie. De Gevlekte Amerikaanse rivierkreeft heeft ook nog eens de onhebbelijkheid om grote gangenstelsels te maken wat oevers en waterkeringen minder stabiel maakt. Als klap op de vuurpijl hebben ze bovendien een negatief effect op amfibieën en vissen”.

 

Maar…. de kreeftensoep hoeft nu ook weer niet heter te worden gegeten dan ze wordt opgediend. Het blijkt dat exotische rivierkreeften de laatste jaren door andere dieren steeds vaker worden ontdekt als smakelijk voedsel. Bijvoorbeeld door snoeken, snoekbaars, baars, paling en karper, maar ze worden ook gegeten door vogels zoals de blauwe reiger en de fuut. Muskusratten en bruine ratten lusten ook wel een kreeftje. En niet te vergeten de mens!

 

Onbeantwoord blijft de vraag hoelang eigenlijk de inheemse rivierkreeft zich al in onze wateren bevindt: ofwel wanneer werd deze soort van exoot tot inheems?

 

Over Kreeften en Krabben:
Krabben en kreeften lijken in talloze opzichten op elkaar. Het zijn allebei schaaldieren met tien poten en twee scharen. In principe leven beiden in zout water, maar enkele soorten hebben zich aangepast aan zoet water. Tussen de twee diersoorten zijn naast overeenkomsten ook meerdere verschillen op te merken.

 

Tijd van de Boomvalken - ook bij Merkske - Foto Ria LambregtsKrabben leggen bijvoorbeeld meer eieren (vijfhonderd tot twee miljoen per keer) dan kreeften (vijftig tot enkele honderden per keer). Hoe groter de krab/kreeft hoe meer eieren. Belangrijk verschil is ook dat het lichaam van een kreeft er anders uitziet omdat zijn poten recht naar voren gepositioneerd zijn en bij de krab deze opzij staan Hierdoor lopen ze verschillend. Zo loopt de krab zijwaarts en de kreeft recht vooruit. Tot slot is interessant te melden dat de krab gemiddeld 8 tot 13 jaar oud kan worden met uitschieters naar 40 jaar. De krab overlijdt meestal omdat hij te lang boven water ligt (op het strand). De kreeft kan wel 70 jaar worden. Ze gaan meestal dood aan uitputting tijdens het vervellen.

 

Als we alles bij elkaar optellen en aftrekken, hebben we dan een probleem met deze ‘invasieve exoten’? Is de natuur niet altijd onderhevig aan verandering en lost zich de evenwicht verstoring vanzelf wel weer op? Wat ik ook google, een antwoord op deze vragen blijft internet mij schuldig. Men spreekt wel over allerlei vormen van aanpak, maar niets doen zit daar niet bij. Wel weet ik dat de nieuwe kleurrijke dieren met hun rode scharen en soms zijwaartse loop een vervaarlijke impact op je gemoed kunnen hebben. Ik snap dus wel dat mensen zeggen: HELP!

 

Ambachtelijk hooien door SBB bij MastbosDorine Verheijden-Lels, bestuurslid Natuur en Milieuvereniging Markkant Breda

 

Markandalletjes

  • Zomert het zoals vroeger? Maakt niet uit, gewoon genieten NU!
  • Markdal kleurrijk met geel Jacobskruiskruid, paarse Kattenstaarten, rammelende Ratelaars, geurende Munt. Kijk maar. En woningnood is groot, veel naaktslakken
  • Speciaal op zondagmiddagen Natuurtuin Oranjepolder open. 13-16u. Met waterdiertjes. Domienweg 9 - Oosterhout. IVN Mark&Donge
  • Will Antens geniet van negenendertig ! jonge ooievaars in Markdal bij Galders Vonderpad. Jongeren verzamelen voor uitje naar Spanje. Net als … ? Volwassen uivers volgen maand later. Da’s toch anders
  • Voorstel aan dorpsraad voor plaatsing nestpaal voor ooievaars in nieuwe Galderse Markdal natuur. Nieuwe fietsbruggen daar worden al vaak beklommen!
  • Insectenwandeling Strijbeekse Heide. Zondagmiddag 11 augustus. 13u30-15u30. Zonaanbidders, bestuivers, kriebelbeestjes, vliegende Herten, basis van kringloop, om te koesteren of te griezelen? Aanmelden. Website IVN Mark&Donge
  • Appelboompjes in tuin laten rijpe appels vallen. Lekker voor vogels, muizen, slakken of toch appelmoes? Primeur appelmoes is geslaagd, buren, vrienden, familie zullen het “moesen”.! Tuin is écht voedselbosje!
  • Wat meer Scholeksters? Margriet Mulders meldt jongen bij buren in Ulvenhout op garagedak met grind. Ouders leren jongen vliegen door ze het dak af te duwen. Daarna samen leerzaam op zoek naar voedsel in het gras!
  • Meer Boomvalken te zien bij Merkske, Strijbeek, Mastbos, net als Wespendieven. Meldt Lieneke Steijn.

 

Geniet van vakantie, waar ook ter wereld.

 

Foto's

  • ‘Meer ven’ in Mastbos. Bossen worden weer natter, zoals van oorsprong
  • Tijd van de Boomvalken, ook bij Merkske. Foto Ria Lambregts
  • Ambachtelijk hooien door SBB bij Mastbos!

 

Joop van Riet – natuurgids IVN Mark&Donge

Info: 06-40007219

 

Download PDF

Terug Schrijf reactie

Klik op advertenties voor meer info

Dinerconcert Ulvenhart 30 jan 2025

Ulvenhart DinerConcert 30 jan 2025

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 


 

 

 


 

 Andes

 


 

Draag jij ook bij aan het cadeau voor 750 jaar Ulvenhout?

Draag jij ook bij aan het cadeau

voor 750 jaar Ulvenhout? 

 

Draag jij ook bij aan het cadeau voor 750 jaar Ulvenhout?

^ Naar boven