- Nieuws
- Kalender
- Rubrieken
- Columns
- Dorpsraad
- Dorpsinfo
- Adverteren
- Contact
- Nieuwsbrief
- Meer...

Lever uw eigen nieuwsbericht aan
Foto: Robert Roijackers
Geef a.u.b. uw e-mailadres in, dan sturen wij u een link
waarmee u een nieuw wachtwoord kunt invoeren.
27 februari 2025 Tekst en foto's: Erna Smeekens
Sinds jaar en dag halen wij onze biologische melk bij de melktap van de Hillekeshoeve in Hoeven en onze yoghurt op de Heulhoeve, ook in Hoeven. Niet echt Ulvenhouts lokaal, maar bij gebrek aan (niet supermarkt)- biologische zuivel alhier toch nog een soort van lokaal. En best duur. Toch ook altijd weer een criterium.
Ik had het er met een vriendin over, die me toen zei dat je yoghurt echt heel makkelijk zelf kunt maken. Dat had ik al eens vaker gehoord, maar had het eigenlijk op wat halfslachtige pogingen na, nooit echt opgepakt. Nu dacht ik echter: "Goh, 't is winter, de tuin slaapt, laat ik het toch weer eens proberen." "Je neemt een liter melk", zo zei ze, "gooit daar wat yoghurt bij, laat een nacht staan en je hebt je yoghurt."
Poging 1 werd geen succes. Het was meer karnemelk en niet lekker. Hmmm. Toch maar eens op het internet zoeken wat ik fout doe. Aha… De melk moet opgewarmd tot 40-45 graden, dán wat yoghurt erbij en 7 tot 8 uur warm laten staan.
Opwarmen tot 45 graden, ok, maar hoe houd ik dat 8 uur op temperatuur? Hmmm… Poging 1 was de koelbox omtoveren tot soort hooikist: kruik, handdoeken, fles met melk en yoghurt op 45 graden er een nachtje in. Weer geen succes. Iets dikker dan de eerste keer, maar nog steeds meer karnemelk. Potverdrie, wat nu?
De crux zat hem in de rauwe melk. De melk van de Hillekeshoeve is rauwe melk. En die moet je eerst tot 90 graden opwarmen, dan laten afkoelen tot 40-45 graden, dán de yoghurt erbij en dan 7-8 uur op temperatuur houden. En handige tip van een slim iemand op internet: thermoskan…. Nou ja… En waarachtig. Het werkt. Precies zoals het er staat.
• Warm 1 liter rauwe melk op tot 90 graden.
• Zet intussen een schone thermoskan met heet water erin klaar.
• Koel de melk af tot ongeveer 43 graden.
• 125 gram yoghurt erbij, goed doorroeren.
• Giet de thermoskan leeg en kijk even of die binnen ongeveer 45 graden warm is.
• Melk met doorgeroerde yoghurt erin.
• 7-8 uur stil wegzetten.
• En je hebt je yoghurt.
Hij is heerlijk! En stukje goedkoper. Wellicht inspireer ik je hiermee.
Liefs
Erna