Vandaag het laatste deel van ‘Vader Constantianus’, gebaseerd op teksten van Piet Nuijten (met input van Jan Rops en Toon Goos) voor het historisch concert van Harmonie ‘Constantia’ dat door corona kwam te vervallen.
2000-2020
Langzaam verdwijnt het gewone café uit ons dorpsbeeld. Café De Jong is een Chinees restaurant geworden. Het befaamde café De Harmonie wordt na jaren leegstand sushirestaurant Nagoya. Ook het Hoekske redt het niet, net als het Timke, Rompa, het Tapke en Christianen. Rompa wordt het - inmiddels gesloten - Bistro Sharlot, en d’n Bert wordt D’n Ot. Eten kan op meerdere plaatsen, bij de Uitdaging, ‘t Jagthuijs, Intermezzo, Coffee Time en (tot 1 oktober 2023) ’t Nippeltje.
Jong en oud maken steeds meer gebruik van de smartphone en iedereen appt er lustig op los. Nieuws is er volop; alles wordt digitaal gedeeld.
De gerenoveerde oude pastorietuin wordt het Grimhuysenpark, met een breed asfaltpad: de ‘rollatorsnelweg’. ’s Zomers zijn hier gezellige muziekuitvoeringen.
Dameskleding is in ons dorp in overvloed verkrijgbaar. De showroom van automobielbedrijf Van Hooijdonk wordt een confectiezaak. Ter plekke van de oude garage verrijst appartementencomplex het Annevillehof. De woningnood blijft hoog; de huizenprijzen rijzen de pan uit.
Het verenigingsleven is gelukkig springlevend. Ulvenhout Leeft neemt vanaf 2014 steeds vaker de organisatie van evenementen op zich. Vrijwilligers blijven hard nodig.
2020-2024
Een dierenmarkt in de Chinese stad Wuhan is eind 2019 waarschijnlijk de bron van corona. Het virus verspreidt zich wereldwijd razendsnel. Het eerste geval in Nederland wordt op 27 februari 2020 geconstateerd, in Brabant. Er volgen straffe maatregelen om besmetting tegen te gaan: geen handen schudden, niet kussen, anderhalve meter afstand houden, mondkapjes dragen en (intelligente) lockdowns.
Eind 2020 bereiken de besmettingen het toppunt. Ziekenhuizen kunnen ternauwernood de besmette patiënten opvangen en de eerste doden zijn te betreuren. Eind 2020 komt de vaccinatie op gang. Veel bedrijven komen in moeilijkheden en vragen financiële steun aan.
In 2022 krijgt men langzamerhand de besmetting onder controle en worden de meeste maatregelen afgebouwd.
Gedurende de pandemie ging men veel de buitenlucht in. Hardlopen, wandelen en fietsen werd een rage. De rijwielhandel beleefde gouden tijden met de verkoop van e-bikes.
Tijdens corona is er helaas een 'korte-lontjesmentaliteit' ontstaan. Men is harder tegenover elkaar geworden en pikt niet alles meer klakkeloos. Bij voetbalwedstrijden komt steeds meer vandalisme voor, ook bij het jeugdvoetbal. In onze regio worden bijna dagelijks drugtransporten en laboratoria opgespoord.
De telefoon speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. Hierdoor komt de verdraagzaamheid verder onder druk te staan.
Het gewone leven herpakken
Na twee jaar corona komt het gewone leven weer op gang. Er mag weer Carnaval worden gevierd. Prins Joep draagt zijn scepter over aan Prins Nillus. De harmonie kan weer normaal repeteren en optreden; ook de zomerconcerten in het Grimhuysenpark worden hervat.
Ulvenhout Leeft steekt haar energie in een nieuwe opzet voor de jaarlijkse kermisfeesten. Koningsdag mag weer gevierd worden, met het grote jeu-de-boulestoernooi.
Vooral winkels in non-foodsectoren hebben het moeilijk doordat er steeds meer online besteld wordt, en vaak ook omdat ze coronasteun moeten terugbetalen.
Bouwkosten rijzen de pan uit. Er worden veel huizen in ons mooie dorp verkocht tegen prijzen die eerder niet voor mogelijk werden gehouden. Voor starters blijft het onmogelijk om een betaalbaar huis te vinden.
Het verenigingsleven is gelukkig weer opgebloeid; verschillende buurtverenigingen hebben hun tradities en gebruiken weer opgepakt. De Ondernemingsvereniging en Ulvenhout Leeft organiseren in 2024 de derde editie van Ulvenhout on Ice, met een geweldig mooie ijsbaan op het Pekhoeveterrein.
Vrouwen van Nu gaat Damescollectief heten; KBO Ulvenhout ruilt haar katholieke gezicht om en heet voortaan Ulvenhout Vitaal. Heel het dorp zet zich in om geld bij elkaar te krijgen voor een nieuw verenigingsgebouw, depooU.
We kunnen alleen maar hopen dat in ons dorp de saamhorigheid blijft groeien. Daarvoor zijn onder andere veel vrijwilligers nodig. Leeftijd speelt geen rol; in iedere vereniging of organisatie is vraag naar mensen die zich ergens voor in willen zetten.
Met uw hulp zal men over 50 jaar het 800-jarig bestaan van Ulvenhout op gepaste wijze kunnen vieren.