Vader Constantianus (deel 3)

20 december 2024     Tekst: Piet Nuijten - Foto's: Piet Nuijten / Ingrid Bothe

Jan NelemansVandaag deel 3 in de reeks ‘Vader Constantianus’, gebaseerd op teksten van Piet Nuijten (met input van Jan Rops en Toon Goos) voor het historisch concert van Harmonie ‘Constantia’ dat door corona kwam te vervallen.

 

1960 - 1970

De jaren zeventig kenmerken zich door economische vooruitgang, ook in Ulvenhout. Het Markdal nadert zijn voltooiing met dure huizen. De bewoners komen vaak van elders en krijgen al snel het etiket ‘import’ opgeplakt. Onder architectuur van Cees Peeters verrijst Sportcentrum Jeugdland met sportkantine de Taveerne.

 

Aanvankelijk bezocht Jantje Nelemans vanuit Zundert klanten in Ulvenhoutse met koffers vol kleding. Eind zestiger jaren opende hij een zaak aan de Dorpstraat; tot de sluiting op 1 september 2022 een gerenommeerd kledingbedrijf in de wijde omtrek. Inmiddels herbergt het pand appartementen, met een commerciële ruimte op de begane grond.

 

Vanaf 1977 wist Pastor Gerard Baeten, een innemende, hartelijke persoonlijkheid, bij vreugde en droefheid altijd een gevoelige snaar te raken. Hij overleed op 19 mei 2024, op 93-jarige leeftijd.

De Laurentius jongensschool werd afgebroken. Op de plaats ervan verrees een autoshowroom. Op de nieuwe basisschool De Rosmolen zaten jongens en meisjes samen in één klas. Naar welke school je ging, hing af van waar je woont. Kinderen die aan de kant van de Laurentiuskerk woonden, gingen naar de Mariaschool; die van de molenkant in principe naar de Rosmolen.

 

Spasti FietstochtUlvenhout werd steeds sportiever. Op de racefiets werd in de vrije tijd conditie opgedaan. De fietsclub van Jan Roovers organiseerde jaarlijkse de Spasti Fietstocht. De opbrengst werd gebruikt om mindervaliden de mogelijkheid te bieden in een aangepaste bungalow vakantie te vieren.
De tennisvereniging en handboogschietvereniging Alliance d’ Amitié kwamen tot bloei. De sportieve familie Graaumans telde maar liefst drie eredivisie-spelers. Het ledental van UVV’40 steeg. Ook de duivensport vierde hoogtij.

 

In de oude veiling aan de Pennendijk werden de eerste Vlooienmarkten gehouden. Carnavalskapellen schoten als paddenstoelen uit de grond, wat leidde tot sportieve concurrentie tussen de Bosuilen, Spijkers, Spetters, Zaogurs en Mak-Zat. De eerste Sauwelavond, in de Fazanterie, telde 12 bezoekers. De Mark werd gekanaliseerd - en inmiddels weer gemeanderd.

 

Alan Parsons Project: Old and Wise 


1980 – 2000

Logo PvDKleuteropvang het Weitje werd openbare basisschool De Klokkebei. Heemkundevereniging Paulus van Daesdonck kreeg een eigen museum in de boerderij van de familie Verdaasdonk aan de Pennendijk en begint met de publicatie Brieven van Paulus.

 

De Pekhoeveschuur, dan al in gebruik als cultureel centrum, brandde tijdens de kermis in 1980 tot de grond toe af. Begin jaren ’90 werd de Pekhoeve herbouwd en werd het weer een druk bezocht onderkomen voor vele activiteiten en verenigingen.

 

Het 700-jarig jubileum van Ulvenhout werd groots gevierd. Comité Ulvenhout 700 organiseert tegenwoordig de jaarlijkse succesvolle Dorpsquiz.

 

TroeteleikEind 1989 werd Ulvenhout in tweeën gesplitst door de A58. De Troeteleik middenop de snelweg is een blijvende herinnering hieraan. Burgemeester Mart van de Ven wordt opgevolgd door de jonge Peter van de Velden uit Bergen op Zoom.

 

Wielercomité De Groene Jager is al jaren succesvol met de befaamde bouwvakronde; ze kregen vele wielerkopstukken ieder jaar aan de start. De harmonie gaat voor het eerst op jumelagebezoek in Vélines. Er wordt een jongerenkoor opgericht. Na de repetities op de vrijdagavond vinden zij een gastvrij onderdak bij café Christianen. Er zijn vele nakomelingen en hechte vriendschappen uit voortgekomen.

 

1997 wordt de gemeente Nieuw-Ginneken opgeheven. Anne Bax van Chaam is op dat moment waarnemend burgemeester. Ulvenhout wordt in tweeën gesplitst. De buurtschappen Gatbroek en Notsel worden bij de gemeente Alphen-Chaam gevoegd; de rest valt onder de gemeente Breda. De Dorpsraad ziet het levenslicht met als doel het dorpse karakter van Ulvenhout te bewaren. De eerste Ulvenhoutse vrijwilligersonderscheiding, de Platte Buis (dan nog ‘Bosratiaon’), wordt in 1998 uitgereikt.

 

Robbie Williams: Let me entertain you

Terug Schrijf reactie

Breda wandelt

 

^ Naar boven