Vader Constantianus (deel 2)

12 december 2024     Tekst: Piet Nuijten - Piet Nuijten / Jos Sprangers

Koninginnedag 1948Vandaag deel 2 in de reeks ‘Vader Constantianus’, gebaseerd op teksten van Piet Nuijten (met input van Jan Rops en Toon Goos) voor het historisch concert van Harmonie ‘Constantia’ dat door corona kwam te vervallen.

 

1945 – 1960

Het verenigingsleven kwam eind veertiger jaren weer op gang: K.A.B., de Verkenners, de harmonie, Jonge Boeren… De oudste vereniging van Ulvenhout, Alliance d’Amitié, hervatte haar activiteiten in de overdekte schietbaan achter café De Harmonie.
Iedere vereniging voerde in het winterseizoen een toneelstuk op in het Patronaatsgebouw, met stoeltjes uit de kerk voor het publiek. De nieuwe Oranjevereniging organiseerde in 1948 een groot dorpsfeest bij de troonsbestijging door Juliana. Hoogtepunt was een wielerwedstrijd op gewone fietsen.

 

Pastoor Vermunt trok er op de fiets, met zwarte paraplu aan het stuur, op uit om geld in te zamelen voor de bisschop en – vooral – de geboortegolf te stimuleren.
De kermis stond op het huidige Dorpsplein. Kinderen werden op kermismaandag door pastoor Vermunt getrakteerd op een ritje in de schommel, draaimolen of zweefmolen.

De woningnood was hoog. Pasgetrouwde stellen hadden geluk als ze ergens konden wonen: thuis, in een schuur of in een kippenhok.
Veel jonge dorpsgenoten werden naar Oost- en West-Indië uitgezonden.

 

Jan SmeekensIn 1951 wordt Jan Smeekens Europees kampioen gewichtheffen. Tijdens de huldiging spreekt wethouder Struis de historische woorden: “Jan, gij bent zo sterk als un hoer”.
In 1952 was de eerste officiële Ronde van Ulvenhout, begeleid door een politieagent te fiets.

De melkfabriek draaide weer. Melkboeren trokken met handkarren naar Breda. De vijf warme bakkers in Ulvenhout bezorgden brood aan huis.
De gebroeders Bogaerts openden de eerste friettent van Ulvenhout, Pietje Friet, in het schuurtje naast het winkeltje van het Kerkhof aan de Dorpstraat. De frietolie werd gezeefd met nylonkousen van klanten.

 

In 1956 werd groots afscheid genomen van Pastoor Vermunt. Hij was toen ruim 50 jaar pastoor. Zijn opvolger, Pastoor Eppings, draaide het altaar met het gezicht naar de kerkgangers.
Bij de restauratie van de kerk in 1963 verdwenen de beelden, net als de kruiswegstaties, naar het buitenland. Diensten werden gehouden in een tent op een veld achter de kerk, het huidige parkeerterrein van de PLUS. Jaarlijks werden Hubertusfeesten gevierd met echte jachtpartijen en een Heilige Mis. Tegenstanders besmeurden de kerk aan de buitenkant met bloed.
De nonnen verdwenen uit Ulvenhout. Menig kind was bang voor de markante Soeur Judoka en Antoine.

 

Hound Dog

 

1960 - 1970

Prins GastonEind vijftiger jaren worden huizen gebouwd in de Pastoor Lemmensstraat en het Markdal.

Bert Paulussen opent een friettent: Bertjo, gedurende ruim 40 jaar de zoete inval voor de jeugd en ouderen.

 

De jeugd zingt ieder jaar enthousiast Nieuwejaorke Ouwe; in de voormiddag in het dorp en in de middag in het buitengebied.

 

Tot 1960 mocht in ons dorp geen Carnaval gevierd worden. Men ging daarvoor naar Sips en hotel De Druif aan de Bieberg in Breda, waar het wel mocht. In 1966 werd voor het eerst Carnaval gevierd in Ulvenhout. Er werd zo gehost dat de kachelpijp in café De Jong naar beneden kwam en de zaal ontruimd moest worden. De eerste Ulvenhoutse prins was Thomas van Campenhout, alias Prins Gaston. Toon Huijben werd tot Boer Piet benoemd.

 

De voorganger van Toneelvereniging Ulvenhout, D.E.K., speelde heel veel mooie stukken. Kapperke De Hoog schminkte al stotterend de spelers. Veel furore maakte daarnaast de band The Heralds, die luid repeteerde in de bakkerij van Jan van Kuyk.

 

Sound of Silence
Deel 1

 

Ulvenhout 750

Terug Schrijf reactie

Breda wandelt

 

^ Naar boven