Lever uw eigen nieuwsbericht aan
Foto: Robert Roijackers
Geef a.u.b. uw e-mailadres in, dan sturen wij u een link
waarmee u een nieuw wachtwoord kunt invoeren.
28 november 2024 Tekst: Ingrid Bothe - Foto's: archief Fam. van der Westerlaken / A. van Dun
In 2009 vierde molen De Korenbloem zijn 100-jarig bestaan. De huidige stenen molen vervangt de in 1835 uit Strijbeek overgebrachte houten standerdmolen. De geschiedenis van de molen is uitgebreid beschreven in het jubileumboekje ‘Bergmolen De Korenbloem 100 jaar’ van Ad Jansen.
In 1830 verklaart het Koninkrijk België zich onafhankelijk. Voor de Strijbeekse molen is deze afscheiding een tegenslag, omdat dit het vrije verkeer over de grens beperkt. In 1835 koopt toenmalig eigenaar Frans Diels daarom in Ulvenhout een stuk grond. De molen wordt van Strijbeek naar Ulvenhout verplaatst naar de huidige locatie, die in de volksmond – en later ook officieel - ‘Molenstraat’ gaat heten.
In 1856 erft van Diels’ zuster Theresia de molen. Zij verkoopt deze in 1857 aan Severinus Soffers. De molen blijft tot 1914 eigendom van de familie Soffers. Op 6 maart 1909 verwoest een brand een aanzienlijk deel van de molen en het woonhuis. Vier jaar na de herbouw wordt de molen in 1914 verkocht aan Antoon van der Westerlaken. Hij schenkt de molen aan zijn zoon Victor, de grootvader van de huidige beheerder en molenaar Eric van der Westerlaken.
De Korenbloem moet tijdens de oorlog malen voor de bakkerijen van de bezetter. In 1944 vernielen de zich terugtrekkende vijandelijke troepen vele gebouwen die zij als uitkijkpost hadden gebruikt. De kap van de molen wordt beschadigd door granaatvuur en de molen moet het tot 1947 met twee wieken doen. Tot 1955 draait de Korenbloem voornamelijk om mengvoer te produceren. De molen wordt steeds minder gebruikt en raakt langzaam in verval. In 1977 wordt nog een tweede restauratie uitgevoerd, waarbij onder andere de wieken worden vernieuwd.
20 maart 1998 wordt Stichting Molen de Korenbloem opgericht. Doel van de stichting is de molen te onderhouden en te restaureren, zodat deze voor het nageslacht bewaard blijft. Op 11 augustus 2000 wordt de molen aan de stichting overgedragen. 23 september 2023 begint een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de Korenbloem. Mede dankzij de inzet van de Ulvenhoutse bevolking en een aantal grote donateurs kunnen die dag gloednieuwe wieken in gebruik genomen worden.
Elke zaterdag maalt de molen. Je kunt die dan bezichtigen en er producten kopen die met ingrediënten van de Korenbloem bereid zijn, zoals op dit moment de zelfgebakken speculaasjes en speculaaspoppen.
Ook op andere momenten in het jaar wordt de molen opengesteld. Zo krijgen Ulvenhoutse basisscholieren elk jaar een rondleiding. De Avondvierdaagse gaat altijd door de molen. De molenberg speelt een rol bij Urban Golf en wordt ook ingezet bij diverse culturele evenementen. De Carnavalsoptocht vertrekt zo’n beetje vanaf de molen. In de wieken wapperen dan trots de vlagen van de S.U.C.
Op dit moment zijn die natuurlijk gereserveerd voor de jubileumvlaggen ter ere van het 750-jarig jubileum van ons dorp. Want ons dorp en molen de Korenbloem zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.