Mijmeringen van Peer van 't Gatbroek: Halloween

14 november 2024     Tekst: Piet Nuijten - Foto's: Ingrid Bothe

HalloweenIn de laatste week van oktober liep ik winkelend door de Bredase binnenstad tegen een klepperend skelet aan. "Waar komt toch de laatste jaren die bevlogenheid voor dit gruwelfeest vandaan?", vroeg ik mij af.

Creaties met klei in het Kunstcafé

14 november 2024     Tekst: Martine van Nieuwenhuijzen - Foto's: Sandra Wiercx

Kunstcafe 7 novemberImpressie van het Kunstcafé d.d. 7 november. De kunstcafés worden twee keer per jaar georganiseerd door Ulvenhout uit de Kunst. Iedereen die een avond creatief bezig wil zijn, is welkom!

Wie verdient de Platte Buis?

13 november 2024     Tekst: Michael van Egeraat - Foto: Wim Venneman

Eric van der Westerlaken met Platte Buis 2023Elk jaar krijgt een inwoner, groep of vereniging uit ons dorp voor zijn of haar verdiensten voor Ulvenhout de Platte Buis. 

750 jaar Ulvenhout: Laurentiuskerk

13 november 2024     Tekst: Ingrid Bothe - Foto's: Heemkundekring Paulus van Daesdonck / Harm Scholten

LaurentiuskerkNa het eind van de Tachtigjarige Oorlog mochten katholieken niet meer in het openbaar hun geloof uitoefenen. Er ontstonden zogenaamde schuilkerken, plaatsen waar katholieken in het geheim bij elkaar konden komen om hun geloof te belijden. De Nederlands-Duits Gereformeerde kerk was de officiële staatsgodsdienst van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden geworden. 

 

Schuurkerk

Ulvenhout was in die tijd onderdeel van de parochie Ginneken, samen met Galder en Strijbeek, en had geen eigen kerk. De parochiekerk aan de Duivelsbruglaan in het Ginneken was in 1648 overgegaan in handen van de protestanten. In 1742 werd als alternatief een schuurkerk gebouwd bij het slot Grimhuijsen, die in 1792 werd deze vernieuwd en uitgebreid.

 

Godsdienstvrijheid

Na de invoering van de godsdienstvrijheid in 1795 bij de stichting van de Bataafse republiek, mochten katholieken weer openlijk hun geloof belijden. In 1853 werd de bisschoppelijke hierarchie in Nederland hersteld. De Ulvenhoutse Joannes van Hooijdonk tot eerste bisschop van Breda gewijd. Ook een latere bisschop, mgr. Van Dijk, was afkomstig uit Ulvenhout. Mgr. Leijten, de vierde bisschop van Breda, werd in Ulvenhout gedoopt.

 

De katholieke Mariaschool, de lagere school voor meisjes, werd in 1846 gesticht door de zusters Franciscanen uit Etten. Zij stichtten ook het St. Theresiaklooster aan de Dorpstraat 44-46. De openbare jongensschool uit 1873 werd in 1920 een katholieke jongensschool.

 

Laurentiuskerk

Eerste paal Laurentiuskerkn 1903 werden de schuurkerk en het hoofdgebouw van het slot Grimhuijsen gesloopt. In 1904 werd op die plek de Laurentiuskerk ingewijd, met het prachtige Van Peteghemorgel uit 1803. Naast de kerk werd een pastorie gebouwd. Het oorspronkelijk verder sobere interieur werd onder pastoor Vermunt uitbundig gedecoreerd met o.a. gebrandschilderde ramen, wandschilderingen en beelden. De Mariakapel, gelegen op aan de rotonde ter hoogte van basisschool de Rosmolen uit 1938 is een geschenk van de bevolking van Ulvenhout aan pastoor Vermunt ter gelegenheid van zijn veertigjarig priesterschap.

 

Laurentiuskerk voor 1963In 1963 leidde de ‘beeldenstorm’ van pastoor Eppings tot een enorme versobering van de kerk. Beelden, wandschilderingen, de kruiswegstatie, altaren, de preekstoel en glas-in-loodramen werden verwijderd. De wanden, pilaren en plafonds werden wit gekalkt.

 

Het aantal kerkgangers is de laatste decennia sterk teruggelopen. Als gevolg hiervan is de Ulvenhoutse parochie in 2016 samengegaan met de Jeruzalemparochie uit Breda en de parochie Maria Hemelvaart uit Bavel. Samen gaan zij verder in de parochie van de Heilige Familie.

 

Verhalenvertellers

In het kader van Ulvenhout 750 kun je 14 december tussen 14.00 en 17.00 uur de Laurentiuskerk bezoeken. en een rondleiding krijgen. Toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage voor depooU wordt zeer op prijs gesteld.

 

Ulvenhout 750

 

Bron: Heemkundekring Paulus van Daesdonck

Terug Schrijf reactie

Klik op advertenties voor meer info

Dinerconcert 28 november: Paul Heyman & Matthieu Idmtal

Paul Heyman en Mattieu Idmtal bij dinerconcert Landgoed Ulvenhart op 28 nov 2024

 

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 


 

 

 


 

 Andes

 


 

Draag jij ook bij aan het cadeau voor 750 jaar Ulvenhout?

Draag jij ook bij aan het cadeau

voor 750 jaar Ulvenhout? 

 

Draag jij ook bij aan het cadeau voor 750 jaar Ulvenhout?

^ Naar boven