Oorlogsherinneringen (deel 3)

23 oktober 2024     Tekst: Piet Nuijten

Krant 21 oktober 1944In het kader van 'oktober bevrijdingsmaand' haalt Peer oorlogsherinneringen op. Deze week het laatste deel van zijn trilogie.

 

De bevrijding komt in zicht

Als op 6 juni 1944 de landing in Normandië een feit is, beginnen we hoop te krijgen. Door Radio Oranje volgde iedereen de vorderingen van de geallieerde troepen. Op een landkaart werd met het prikken van kopspelden de opmars bijgehouden.


Op dinsdag 5 september verspreidde zich het bericht dat de bevrijders de grote rivieren al waren overgestoken. Dat bleek een vals bericht van de BBC. Op veel plaatsen in Nederland werd feest gevierd en de vlag uitgestoken. Hier in het zuiden werd daar nuchter op gereageerd, maar op school werden we wel naar huis gestuurd. Deze dinsdag leeft tot op de dag van vandaag nog voort als “dolle dinsdag”.


Dan gaat het snel. Begin oktober horen we dat de bevrijders tot Baarle-Nassau zijn gekomen. Dagelijks horen wij dat er veel geschoten wordt. 28 oktober horen we tanks over de Chaamseweg rijden. We rennen erheen en zien de enorme grote tanks voor de oprijlaan stil staan. Voor het eerst in jaren proeven we die middag Engelse chocola.
Als we de volgende morgen naar de kerk willen , worden we bij Cauwelaer tegengehouden. Ulvenhout ligt onder vuur en verschillende boerderijen zijn zelfs in brand geschoten. Toch wordt Ulvenhout die dag bevrijd door de Engelsen.


De opmars wordt bij de grote rivieren gestopt. In heel Brabant worden geallieerde eenheden overal ingekwartierd, ook bij ons op de Hondsdonk. Er ontstond een hechte band met onze bevrijders, die voor Kerstmis naar de Ardennen werden gestuurd. Zij keerden eind januari 1945 weer terug bij ons zonder verliezen.


In die periode begonnen de Duitsers met het afschieten van de vliegende bommen de V1 en de V2, met als doel de Antwerpse haven. We hoorden die bommen door hun motorgeronk overvliegen. Wanneer ze stilvielen, kwamen ze hier naar beneden en richtten veel schade aan.

 

Het hele land bevrijd

Koningin Wilhelmina keert op 2 mei 1945 terug in ons land en neemt haar intrek op Anneville. Op die dag werd Geersbroek de eerste residentie na de oorlog. Dan wordt op de avond van 4 mei bekend dat Duitsland heeft gecapituleerd. Als het bericht bekend wordt dat we bevrijd zijn en de koningin op Anneville vertoeft, komt half Breda naar Ulvenhout. Hele hordes met in oranje gekleurde kleding lopen zingend langs het bordes. Ook prinses Juliana staat lachend naast haar moeder van dit hele gebeuren te genieten. Als kersverse verkenner heb ik veel van deze festiviteiten meegemaakt. De verkenners moesten zorgen dat de toeloop rond het bordes op afstand bleef, wat niet altijd lukte.


Tot 21 juni 1945 bleef de koningin op Anneville. In die tijd dat ze hier verbleef, wandelde ze samen met Juliana veel in de omtrek en ging bij buurtgenoten theedrinken. Bij het afscheid vond er op Anneville een groot buurtfeest plaats, aangeboden door Hare Majesteit. En zoals het in Ulvenhout de gewoonte is, was er op dat buurtfeest volop worstenbrood.

 

Nu, na tachtig jaar, staan al deze gebeurtenissen mij nog helder voor de geest.

 

Peer van 't Gatbroek

 

 

Deel 1 Oorlogsherinneringen Peer

 

Deel 2 Oorlogsherinneringen Peer

 

Terug Schrijf reactie


Piet Nuijten alias Peer van 't Gatbroek

Foto: Marieke Peereboom-Hoeben

 

Piet Nuijten levert met enige regelmaat Mijmeringen van Peer van 't Gatbroek bij Ons Ulvenhout aan.

^ Naar boven