Lever uw eigen nieuwsbericht aan
Foto: Robert Roijackers
Geef a.u.b. uw e-mailadres in, dan sturen wij u een link
waarmee u een nieuw wachtwoord kunt invoeren.
04 oktober 2024 Damescollectief - Marijke Smit
De 'Ronnie Gardiner-methode’zet het brein in beweging!
Maandagavond 23 september was onze ‘Najaarsvergadering,’ van ‘Damescollectief', in de Pekhoeve. Er waren 52 dames aanwezig.
Hierna kwam kwam Hilde Severens ons een ‘workshop’ geven over de 'Ronnie Gardiner-methode', (RGM), afkomstig uit Amerika. Wij deden allemaal vol enthousiasme mee! Zo je ziet heeft Hilde hem persoonlijk ontmoet!
RGM stimuleert: Coördinatie, concentratie, lezen en spraak, gevoel voor ritme, zelfbewustzijn, balans, geheugen, motorische vaardigheden, doorzettingsvermogen en sociale vaardigheden bij training in een groep, zowel bij volwassenen en kinderen. Het is een multi-sensorische oefenmethode voor de hersenen, waarbij het ritme van muziek, wordt ingezet om beweging, spraak en cognitie, (concentratie, geheugen en coördinatie) te stimuleren.
Wij moesten dan ook op het ritme van muziek, zittend en soms staand, oefeningen doen, kijkend naar het grote scherm, waar symbolen op geprojecteerd werden. Hiermee wordt je spraak, gehoor, zicht en gevoel tegelijk in verschillende hersengebieden aan het werk gezet! Dit kan zorgen voor een betere verbinding tussen de beide hersenhelften en dus verbetering van veel hersenfuncties.
Hilde, ( fysiotherapeute bij het revalidatiecentrum,) vertelde over Ronnie, die jazz-drummer is in een band. Hij merkte zelf dat er iets gebeurde met zijn brein en alertheid door het maken van muziek met bewegen.
In de jaren tachtig heeft hij deze methode ontwikkeld, maar in eerste instantie om kinderen te helpen met motorische problemen. In de negentiger jaren ging hij mensen opleiden en in samenwerking met neurologen ontwikkelde hij de methode voor nog veel meer doelgroepen, zoals mensen met een niet aangeboren hersenletsel.
Bij mensen met de ziekte van Parkinson, met m.s., een beroerte of dementie hebben hier zeker ook baat bij! Het is een vrolijke manier van oefenen, voor het lichaam, de motoriek, maar zeker óók voor de hersenen. Ritme, muziek, bewegen, communicatie en coördinatie. Aandacht en concentratie zijn allemaal factoren waarbij deze RGM methode heel effectief kan zijn.
Beter zullen ze niet worden, maar weer kunnen lopen, praten en vooral weer ‘GELUKKIG’ kunnen zijn, dát is natuurlijk het allerbelangrijkste! Ja, ja en ieder symbool heeft een eigen naam, zoals: TJIK, BOEM, TJOM, BENG, KLAP, BENG TJOM, BENG KLAP, BENG KLAP DENG! Alles hardop mee zeggen.
Tjom zijn de voeten, links is een rode voet en rechts een blauwe, die je dan op moet tillen. Beng, de armen wijd en bij Deng omhoog en zo nog veel meer. Hier is volledige concentratie voor nodig! Na afloop moesten we even ontspannen, want het is zéér vermoeiend.
Het groepsverband geeft veel plezier, zoals ook bij ons het geval was met het gestuntel in het begin, maar er werd dan ook veel gelachen.
En tot slot zongen wij ‘tweestemmig’ Vader Jacob mee met handen en voeten en dat klonk als een klok! Het was een zeer leuke ervaring! Na afloop dronken wij nog een glaasje ter afsluiting.
Marijke Smit