Lever uw eigen nieuwsbericht aan
Foto: Robert Roijackers
Geef a.u.b. uw e-mailadres in, dan sturen wij u een link
waarmee u een nieuw wachtwoord kunt invoeren.
24 juli 2024 Tekst en foto: Erna Smeekens
Jaren geleden kreeg ik van mijn (helaas inmiddels overleden) tuinbuurvrouw zes plantjes in mijn handen geduwd. “Hier” zei ze, “Brave hendrik!”
Brave Hendrik? Ik wist niet dat dat een bestaande plant was. Een brave Hendrik is een meegaand, vriendelijk en vooral braaf persoon, niet een naam waarbij ik aan een plant zou denken. Ik vermoedde dat het een Brabantse naam was, maar had geen tijd erover na te denken, dus zette ik de plantjes in mijn tuin en deed er eigenlijk niet zoveel mee.
Het eerste jaar had ik geen idee of het een 1-jarige of een meer-jarige zou zijn. Ze verdwenen in de winter en tot mijn verrassing staken ze in het daaropvolgend voorjaar hun kopjes weer op. Ook in dat jaar deed ik er niks mee. Ze stonden daar te staan, en deden het goed. Ze bloeiden heel onopvallend met groene beetje korrelige bloemetjes. De bladeren vond ik erg mooi, dus ik genoot wel van hem, en daar bleef het bij.
De naam bleef me echter fascineren. En omdat ik vooral planten heb in onze tuin waar ik iets mee doe en mijn buurvrouw had gezegd dat je ze eten kon, besloot ik dit voorjaar, toen ze opnieuw bovengronds kwamen, me eens te verdiepen in dat fascinerende plantje.
Tot mijn verbazing was het dus geen Brabantse, maar inderdaad een bestaande plantennaam. Zijn Latijnse naam is Blitum bonus-henricus. Het schijnt een hele oude en inmiddels zeer zeldzame plant te zijn in Nederland. En een voorloper van de spinazie. Nou ja, heb ik gewoon een prachtig zeldzaam exemplaar… En nog geneeskrachtig ook!
Nou moeten jullie weten dat ik jarenlang een medicinale kruidentuin had en mijn plantencollectie was als een postzegelverzameling. Overal speurde ik naar medicinale kruiden, bij voorkeur horend bij de Brabantse zandgronden, en nu had ik opeens, zonder te weten een zeldzaam exemplaar al drie jaar in mijn tuin. En je kunt hem dus eten.
Google bracht me een Brave hendrik taart en die heb ik afgelopen weken maar eens gemaakt. Hij was heerlijk! En daarom deel ik dit recept graag met jullie, voor als je ook ooit ergens een Brave hendrik tegen komt.
Je hebt nodig:
1. Verwarm de oven voor op 190 graden
2. Bekleed de taartvorm met bakpapier en daarna met de lapjes taartdeeg. Gaatjes in de bodem prikken en 10 minuten in de oven op 190 graden voorbakken.
3. Rasp de aardappels of snijd er blokjes van, snijd de brave hendrik in repen en snipper de ui.
4. Doe 1 el olie in een pan en bak de aardappelen, brave hendrik en ui. Doe de peterselie, Italiaanse kruiden, pesto en zout erbij. (Het lijkt nu te zout, maar dit wordt straks gecorrigeerd door te mengen met het slagroommengsel)
5. Meng in een kom de room, melk, eieren en kaas.
6. En meng het dan met de groente.
7. Giet dan alles over in de taartvorm.
8. Bedek het geheel met plakjes tomaat.
9. Zet de taart in de warme oven op 190 graden en bak hem 45 minuten tot 1 uur.