Lever uw eigen nieuwsbericht aan Adverteren
Foto: Robert Roijackers
Geef a.u.b. uw e-mailadres in, dan sturen wij u een link
waarmee u een nieuw wachtwoord kunt invoeren.
05 december 2023 Tekst en foto: Zonnebloem afdeling UGS / Jan Scheepers
De Zonnebloem afdeling van Ulvenhout, Galder en Strijbeek bestaat 60 jaar. Het diamanten jubileum is op vrijdag 24 november goed gevierd door de vrijwilligers met hun gasten. Er werd geluncht bij de Fazant in Ulvenhout. Bij deze gelegenheid verhaalden (oud-)vrijwilligers van de Zonnebloem over het verleden van de afdeling. Ook werden insignes uitgereikt aan vrijwilligers die zich al langere tijd inzetten. Het is indrukwekkend om te zien wat ze beweegt.
De Zonnebloem is een landelijke stichting die in 1949 werd opgericht. Het idee was ontstaan vanuit een ziekenomroepradioprogramma met dezelfde naam. Daarna werden er afdelingen in het hele land opgericht. Plaatselijk kwam in 1963 het initiatief vanuit de parochie, die de toenmalige gemeente Nieuw-Ginneken omvatte. Mevrouw de Kort, echtgenote van de burgemeester, pakte dat toen op.
In de jaren daarna is ook Galder en Strijbeek toegevoegd. De voorzitter toen, mevrouw Gommers uit Strijbeek, heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. Vermeldenswaardig is ook de heer Aad de Graaf, die maar liefst 37 jaar voorzitter was, van 1975 tot 2012. Hij is nu erevoorzitter en sprak speciaal voor de gelegenheid over zijn herinneringen. Na de gemeentelijke herindeling van 1997 bleef de afdeling UGS gewoon bestaan.
Meteen bij de oprichting werd gestart met bezoekwerk aan huis. Vrijwilligers van UGS gingen op bezoek bij mensen die door ziekte of handicap lichamelijke beperkingen hadden en daardoor niet meer zoveel onder de mensen kwamen. Dat is nog steeds de kern van het werk van de Zonnebloem. Gezelschap, contact en een goed gesprek staan tijdens het zonnebloembezoek centraal.
Bij UGS bezoeken zo’n 28 vrijwilligers hun gasten meestal elke twee tot drie weken. Voor een praatje bij een kopje koffie. En soms een keertje wandelen. “Omdat je een band krijgt, maakt het de bezoekjes steeds waardevoller.” Veel van de gasten krijgen maar weinig mensen op bezoek. “Eenzaamheid komt meer voor dan je denkt.” De meeste vrijwilligers hebben enkele vaste gasten bij wie ze op bezoek gaan.
Bij UGS zijn alle gasten senioren. In het verleden is ook gekeken naar jongere doelgroepen, maar daarvoor was te weinig animo. In Etten-Leur heeft men wel een programma voor jongeren met beperkingen waar je bij kunt aansluiten. Totaal heeft de afdeling zo’n 75 gasten en daarvan wonen er zo’n 30 in Galder en Strijbeek. Omdat daar verhoudingsgewijs wat minder vrijwilligers zijn, bezoeken zij daar wat meer gasten en de bezoeken duren daar wat korter.
Met activiteiten buiten de deur werd in latere jaren begonnen, toen de mobiliteit toenam. Iedere maand is er nu wel een activiteit. Naast seizoensfeesten is er jaarlijks de regionale boottocht, nationale ziekendag en de bedevaart naar Meersel-Dreef.
Jeanette van de Meer, die recent voorzitter is geworden, vertelt dat ook andere dingen zijn gedaan, zoals cabaret en toneel, en zingen in het crematorium. Een bezoek aan de Beekse Bergen bleek wat te hoog gegrepen. Jeanette: “Gelet op de gemiddelde leeftijd vindt men het gewoon fijn om te zitten, wat met elkaar te drinken en met elkaar te kunnen kletsen.”
Bij uitstapjes rijden de vaste vrijwilligers zoveel mogelijk met de eigen auto om gasten mee te nemen. Daarnaast zijn er nog zo’n tien extra mensen die helpen met het vervoer. Dat brengt voor Petra nogal wat puzzelwerk met zich mee. “De mensen zijn zo blij als je ze weer op komt halen; dat ze een keer buiten de deur zijn, thuis weg.”
Benieuwd naar deel 2? Kijk dan morgen weer op Ons Ulvenhout (n.v.d.r.)