Lever uw eigen nieuwsbericht aan Adverteren
Foto: Robert Roijackers
Geef a.u.b. uw e-mailadres in, dan sturen wij u een link
waarmee u een nieuw wachtwoord kunt invoeren.
15 mei 2023 Tekst: Ingrid Bothe - Foto's: Eric van der Westerlaken
Dies (bijna 3) is zaterdag 13 mei de eerste bezoeker van de Korenbloem tijdens het weekend van de Molendagen. Hij is daarvoor met zijn moeder en broertje Jibbe helemaal uit Bergen op Zoom naar Ulvenhout gekomen “De molen is stuk!”, roept hij verschrikt wanneer hij die ziet. De wieken staan stil en twee ervan zijn afgedekt met zeildoek waarvan de buitenste hoek is omgeslagen. In molentaal noemen ze dit op het koordje of poortje.
Molenaar Eric van der Westerlaken vraagt of Dies hem wil helpen de molen weer te maken. Nou, dat hoeft hij de jonge bezoeker niet twee keer te vragen! Dies weet ook al hoe het euvel opgelost kan worden. Als vrijwillig molenaar Peter van der Gaag hem vraagt wat er nodig is om een molen te laten draaien, antwoordt Dies vol overtuiging: “De stekker moet erin!” Hij gaat meteen op zoek naar een geschikt stopcontact.
Eenmaal boven aangekomen stelt Dies een diepgaand onderzoek in. Zijn conclusie: “Er moeten nieuwe wieken komen.” Die gaan er ook komen hoor, Dies! Gelukkig steekt de wind op en kunnen de wieken gaan draaien. Dies vindt het geweldig. Hij mag persoonlijk de weegschaal uitproberen waarmee het meel van de molen gewogen wordt. En natuurlijk krijgt hij een worstenbroodje, bereid met meel van de Korenbloem. Als herinnering mag Dies een mooie ansichtkaart van de molen mee naar huis nemen.
Nederland heeft ongeveer 1.200 molens, waarvan een groot deel nog in werking is. Helaas is er een tekort aan molenaars om ons cultureel erfgoed in stand te houden. Daarom is het belangrijk dat de jeugd interesse toont in molens, zodat een nieuwe groep molenaars de molens in Nederland in werking kan houden. Kom op een zaterdag eens langs bij de Korenbloem met uw gezin of kleinkind. De jeugd vindt het geweldig om zo’n machtige reus met vier armen te zien bewegen. U kunt er dan ook terecht voor producten waarin ingrediënten van de molen zijn verwerkt.