Lever uw eigen nieuwsbericht aan
Foto: Robert Roijackers
Geef a.u.b. uw e-mailadres in, dan sturen wij u een link
waarmee u een nieuw wachtwoord kunt invoeren.
28 februari 2023 Tekst en foto's: Damescollectief / Marijke Smit
Nienke Fluitman kwam 7 februari jl. bij ons in de Kafzaal om ons een beetje bekend te maken met de ‘gebarentaal', iets dat wij in het begin van de pandemie dagelijks op de tv zagen tijdens alle persconferenties van Mark Rutte en Hugo de Jonge.
Nienke is docent Nederlandse Gebarentaal, opgeleid in Utrecht aan de Hogeschool aldaar. Zij begon met 16 studenten, van wie er maar zes de eindstreep haalden.
Irma, die tijdens de corona persconferenties achter de ministers stond, liet alles zien wat zij zeiden. Stotterde Rutte, dan stotterde zij met gebarentaal ook. Zij hij iets vrolijks, of iets droevigs, dan keek Irma ook zo. Met het woord ‘hamsteren’ werd Irma een begrip.
Nee, is het antwoord. Vroeger waren er vijf dovenscholen in Nederland: in Groningen, St Michels-Gestel, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Woonde je in Noord-Holland en je was katholiek, dan moest je als kind naar St Michels-Gestel en zag je je ouders misschien maar twee maal per jaar! In St Michels-Gestel moesten kinderen leren spréken. Zij moesten de hele dag op hun handen zitten, om niet te kunnen ‘gebaren!’ Deden zij dit wèl, dan kwam de liniaal en kregen ze tikken op de handen! Dit stamt uit 1880. Het concilie uit Milaan dacht namelijk dat gebarentaal ‘duivelsverering’ was.
Gebarentaal is de moedertaal van doof geboren mensen. Bij slechthorenden is de gebarentaal een goede ondersteuning. De ‘doelgroepen’ werden besproken, zoals dementerenden; dan gaat het communiceren een stuk makkelijker. Of bij buitenlanders die de taal nog niet beheersen.
Vroeger wisten ze niet waarom een kind achterbleef, nu wordt alles uit de kast gehaald om het uit te zoeken. Er zijn nu ook hele leuke boeken en kleurplaten met de gebaren erbij. Het streven is om ook op kadootjes gebaren te zetten, zoals b.v. het ‘I LOVE YOU” teken in gebarentaal.
Ook de ontwikkeling van de hoorapparaten is natuurlijk enorm. 1 op de 10 mensen is tegenwoordig hardhorend, heeft oorsuizen of een piep in het oor, de hele dag door. Dat is héél erg veel en het wordt alleen maar erger. Dus op tijd gaan wanneer je gehoor je in de steek gaat laten, want het is niet alleen voor jezelf lastig, maar misschien nóg lastiger voor je partner of wie dan ook in je omgeving. Je krijgt Irritaties die oplopen en een emmertje dat overloopt!
Bedankt Nienke, het was enorm interessant!