Lever uw eigen nieuwsbericht aan
Foto: Robert Roijackers
Geef a.u.b. uw e-mailadres in, dan sturen wij u een link
waarmee u een nieuw wachtwoord kunt invoeren.
15 november 2022 Tekst en foto's: Vrouwen van Nu Ulvenhout / Marijke Smit
Vrouwen van Nu Ulvenhout gingen voor een rondleiding naar Princenhage, ofwel 't Aogje. Wij werden ontvangen in het Gele Huis. Dit is een cultureel centrum met 35 vrijwilligers. Het Gele Huis dankt zijn naam aan Vincent van Gogh, geboren in het ‘Gele Huis’ in Arles (Frankrijk). Vincent wandelde vaak door Princenhage, waar een oom van hem woonde die een kunsthandel had, oom Cent. Van hem kreeg hij zijn eerste doos kleurpotloden en zo is het begonnen.
Wij startten onze wandeling met Paul bij de tweede kerk van Breda, de Martinuskerk. De toren is van de gemeente en de kerk van het bisdom. De onderste rand stamt nog uit 1200. Wij liepen eerst langs de ‘plukroute’; bijna alles was nu uitgebloeid. Vervolgens kwamen wij langs molen ‘De Hoop,’ gebouwd eind 1800. Deze molen was de hoogste van de hele Benelux, 45 meter hoog.
Daarna langs de Liesboslaan, waar Paul over allerlei gebouwen vertelde, zoals het kinderdagverblijf dat vroeger een hotel was en waar in de oorlog de Duitsers hun kantoor hadden. De Liesboslaan is de oudste laan van Breda. Dit was het jachtterrein van de Nassaus.
Toen langs de brouwerij ‘De Koe,’ uit 1840. Nog vóór 1951 werd de afzet verkocht aan Dommelsch en werd de fabriek gesloten. Wij liepen langs een geheime poort die vroeger, rond 1700, de ‘schuurkerk’ werd genoemd. Daar werden verboden geheime protestantse diensten gehouden. Aangekomen op de Haagse Markt, zagen wij het oude Stadhuis, de oude pomp, restaurant het Rode Hert en de oude slagerij, te herkennen aan de koeienkop boven de deur en inmiddels een friettent geworden.
Alle mooie gebouwen zijn rond 1890 herbouwd. Bij verschillende panden had Paul een mooi verhaal. Bijvoorbeeld over een schrijfster uit 1780, die als eerste in Nederland uitkwam voor haar homoseksualiteit. Verder een heel klein bordeeltje, met ernaast een naaiatelier. De praat was: links kun je horizontaal naaien, en rechts kun je zittend naaien!
In het museum bij de begraafplaats, zagen wij de expositie van Sjeng Braken. Sjeng schilderde veel over religie, later veel vrouwelijk naakt. Op de oude protestantse begraafplaats Haagveld liggen de opa en oma van Vincent van Gogh begraven. Aan de andere kant ligt Zuylen, het katholieke deel.
Op naar het Rode Hert voor koffie en thee, gezellig met de twee gidsen voor een nazit. Dat de ‘Prinshagenaars’ zo trots zijn op hun dorp begrijpen wij nu. Het bruist van cultuur en activiteiten, en daarom zijn wij trots dat ze gewoon bij Breda horen en dus bij ons!