Lever uw eigen nieuwsbericht aan
Foto: Robert Roijackers
Geef a.u.b. uw e-mailadres in, dan sturen wij u een link
waarmee u een nieuw wachtwoord kunt invoeren.
07 november 2022 Tekst en foto's: Vrouwen van Nu Ulvenhout / Marijke Smit
EEN ‘THUISWEDSTRIJD!’ Een wandeling in ons eigen Ulvenhoutse bos met Vrouwen van Nu Ulvenhout en twee gidsen van Staatsbosbeheer.
Het ‘Ulvenhouts voorbos’, zoals het heet, is een bijzonder bos: een Natura 2000 gebied, een Europees beschermd gebied. Het is een rivier/beek begeleidend bos en dat is vrij zeldzaam. Waarom is dit nou zo’n bijzonder gebied? Dat komt door de voorjaarsflora. Daarom zijn er zestien stuwen aangebracht met beweegbare schotten en kunnen de boswachters zelf de waterstand regelen. Zeer zeldzame bloemen zijn de witte rapunzel en het knikkend nagelkruid, en daarom is ons bos ‘beschermd gebied.’
De dode stammen van de essen, die geen natte grond willen, laten ze staan, omdat in die holtes veel dieren huizen, zoals vleermuizen, uilen, eekhoorns en boommarters. Er hangen 65 vleermuiskasten in het bos. Wij kregen een uitgebreide uitleg over deze bijzondere zoogdieren.
Uitleg over het kwelwater, dat voedselrijk water is. De planten die hier goed op groeien, zijn bv. de moerashertshooi, oeverkruid, zonnedauw, maar ook de Japanse duizendknoop, een exoot uit Australië die alles overwoekert, zodat bv. het nagelkruid niet kan groeien.
Het Ulvenhoutse bos staat bekend om zijn bosvogels, zoals de Goudvink, Appelvink, de bonte Specht, vinken, het Winterkoninkje en nog veel meer!
Staatsbosbeheer is achter de Craenlaer en de Bosrand een vijf meter diepe geul gaan graven in het bos om daarin een kleischerm te plaatsen, zodat het water niet terug kan vloeien naar de huizen en de boeren.
Aan het einde van de wandeling zagen wij de roosters, aangelegd voor de padden, die de Rouppe van der Voortlaan willen oversteken om in de Mark te gaan paren. Zo kunnen zij dan onder de roosters door veilig de weg oversteken.